Jejakku,ku jejakmu

Friday, November 30, 2012

Color Block

Ramai yang tegur iols nie masuk colour apapepown confirm nampak smart je pakai.Tapi fyi,iols memang giler dengan warna2 blok nie.Senang tak yah fikir nak match baju or seluar mana.Apa yang iols rasa nak sarung iols sarung jerk.Lagi blok and striking colour tu lagi meriah okay.Selamat mr.darl faham iols nie memang suka colour terang so kalau iols beli pakaian mr.darl harus menggila colour dia.Makanya mr.darl redha jela dapat wifey cenggini.See tengok gambar nie,iols sangat geram okay.Rasa nak pakai colour nie sekarang jugak.smart!

Bukti iols menggila dengan color block.Uols berani tak pakai legging colourful cenggini.Rasa feeling sangat pakai.Rasa nak lompat bintang jerk pakai colour2 ceria nie.Terasa diri iols kanak2 riang2.Iols lagi menggila kalo nampak orang2 lain pakai baju color block iols akan pandang orang tu dari atas ke bawah.Iols rasa orang tu sangatlah cantik.Pelikkan iols nie tapi itulah realitinya taw.Iols boley pakai baju colour hijau and seluar colour mustard taw p outing.Uols mampu??

Dress up masuk opis,iols tetap maintain pakai color block.dengan masuk opis dengan memakai colour ceria akan membuat org kelilingi uols rasa sangat happy.See aura positive boley menular dengan secara tak sengaja taw.Mana taknye color pemakaian uols sebenarnya mempengaruhi mood uols sepanjang hari taw.

Dengan itu,iols mengharapkan uols pakailah pakaian yang ceria supaya hari2 uols dipenuhi dengan gelak tawa okay.So mulai harini uols perlu warnai kehidupan uols dengan color2 yang memberahikan supaya uols mempunyai keyakinan diri yang tinggi.

Thursday, November 29, 2012

Musim Hujan Musim kahwin.

Bulan 12 adalah bulan orang kahwin.
So pagi nie adalah topik org kahwin.
Siapa belum kahwin sila tutup mata.

Disebabkan budak opis ramai yang kahwin bulan depan,
Makanya ramai yang tengah mencari tips malam pertama.
Bukaniols nak cerita lucah tapi nie hakikat okay.
Kat opis iols adalah 1 malaysia so pelbagai versi ada okay.
Cuma nak tak nak je dengar.

Disebabkan bos tak ada makanya weols bergosip la.
Eh,silap bukan bergosip berkongsi pengalam gitew.
(terus rasa suci)
Semua orang bagi tip2 kat orang baru okay.
Dengan pelbagai versi dan gaya uols.
Selamat tak buat praktikal,if ada hazab okay.

Tapi atleast best jugak buat brainstorming nie.(katanya)
weols yang baru2,(perasan) dapat petua dari orang2 lama.
Kans seronok tu.

Papepown versi or gaya malam pertama uols.
Jadikan ianya malam pertama yang terindah yang tak mampu pasangan uols lupakan.
Biarlah ianya menjadi rahsia yang mampu uols tersenyum untuk selama-lamanya.

Tuesday, November 27, 2012

8 month's

Syukur besok anniversary weols as husby and wifey yg ke 8bulan.
Seronok menjadi wifey mr.darl yang tak banyak karenah tapi kuat membebel.(ampun ye bie)
Baru iols sedar yang iols sangat beruntung mempunyai husby yang sentiasa menyokong di belakang mahupun depan iols.

Mr.darl selalu bertolak ansur dengan iols bab2 kerja rumah nie.
Kalau on weekend iols memasak mr.darl akan basuh and sidai baju.
Kalau iols sibuk membasuh mr.darl akan mengemas.
Tapi kalau iols memasak mr.darl akan request nak mkn itu dan ini.
Yes,my mr.darl sangat love home-cook okay.Disebabkan mr.darl kurang pandai masak so dia awal2 angkat tangan dulu okay.Tapi kalau buat nasi goreng adalah superb!

Jangan tanya kenapa status mukabuku iols kadang2 asyik pikir nak masak apa kans.(giler mak2 uols)
Itu kira okay lagi nie siap iols google resepi itu ini.
Walaupun tak pernah buat tapi iols cuba jugak demi kelainan masakan dlm seharian.(giler isteri solehah)


Tapi sepanjang iols jadi wifey dekat mr.darl nie stress sikit lah.Mr.darl sangat suka membebel okay,iols tak tahu kenapalah dia suka membebel nie.Giler xpaham.Nie faktor keturunan or faktor meningkat peningkatan umur.Tapi kalau dia start membebel buat je xtaw jgn dilayan okay.
(confirm iols dapat rasa panas neraka disitu.)

Untuk setakat nie,weols masih berdua lagi.Belum mempunyai tanda2 lagi untuk berbadan dua tapi iols bersyukur kerana mr.darl tak pernah menanyakan soalan ini tapi iols dapat rasakan di lubuk hatinya mr.darl mengharapkan seorang cahayamata secepat mungkin tapi rezeki belum memihak kepada weols.Doakan supaya "rezeki" itu berada di sisi kami secepat yang mungkin.amin.

Finally,iols rasa nak bermanis bermadu part 3 dalam masa terdekat nie.Tapi belum merancang nak kemana.Tapi hati nie berat untuk ke pulau untuk menikmati keindahan alam semulajadi dan lari dari hiruk pikuk kota.
(stay kajang je kowt bukan town pown,drama sajork)


Monday, November 26, 2012

Petua mengeratkan suami isteri.

Ramai yang iols dengar para suami/isteri merungut bila angka perkahwinan mereka berganjak setiap tahun.So amrilah kita share information nie untuk mengeratkan perhubungan agar semekar dan seharum di awal perkahwinan.Nie bukan untuk yang orang2 lama sajork yang baru berkahwin pown boley praktikkan.Marilah kita lakukan bersama-sama dengan hati yang gembira.

 Bila saja anda pulang ke rumah, carilah dia dahulu sebelum anda lakukan perkara lain dan peluklah dia.

 Bawakan kepadanya hadiah yang mengejutkannya pada bila-bila masa lebih-lebih lagi pada tarikh atau perayaan yang bermakna.


 Rancanglah masa untuk bersamanya beberapa hari sebelum itu,jangan menunggu hingga malam Jumaat kemudian bertanya pula apakah yang hendak buat.

 
Jika pada suatu malam, dia merasa letih atau terlalu sibuk untuk memasak, tawarkan diri anda untuk memasak pula.

Selalulah memujinya dari segi kecantikan dan keanggunan rupa parasnya.

 Bila dia mahukan sokongan anda dengan bertanya mengenai sesuatu perkara, katakan ya atau tidak. Jangan jadikan dirinya rasa bersalah kerana bertanya.

Bila anda perlukan masa untuk bersendirian akibat gusar,katakan padanya anda akan pulang dan anda perlukan sedikit masa untuk berfikir mengenai sesuatu.

Bila cuaca sejuk, eloklah rapatkan diri anda kepadanya dan biarkan kehangatan tubuh anda dapat menghangatkan jiwanya.

Bila anda hendak keluar rumah, tanya dia adakah barang yang patut dibeli, dan jangan lupa pula membelinya.

Berikan dia lima kali pelukan setiap hari. Satu waktu subuh,satu zohor, asar, maghrib dan isya'. Jika tidak berkesempatan,himpunkan dua atau tiga pelukan pada waktu yang terluang. WOW!

Telefon dia semasa anda bekerja dan bertanya khabar atau kongsikan sesuatu yang menarik, atau hanya katakan 'Aku cinta padamu'.

Katakan 'Aku cinta padamu' sekurang-kurangnya sekali sehari. I Love u too..


 Bantu dia untuk mengemaskan katil dan membersihkan bilik tidur.

Letakkan pakaian yang sudah patut di basuh ke bakul yang dikhaskan.

Selalulah periksa sama ada tong sampah sudah penuh dan tolong buang sampah. Kemudian tolong letakkan plastik sampah dalam tong tu.

Bersihkan diri anda dan pakai wangi-wangian sebelum jima' jika itu yang dia suka.

Bila dia merasa marah kepada seseorang, eloklah anda menyebelahi isteri anda. Kalau anda tidak bersetuju dengan caranya, itu boleh diselesaikan kemudian.


 Selalulah tawarkan diri anda untuk mengurut belakang,tengkuk dan kakinya. Yeay!

Sarankan beberapa restoran yang baik, jangan bebankan padanya untuk menentukan di mana hendak makan.

 Ambillah gambarnya pada waktu-waktu keramaian atau di tempat-tempat yang mahu dijadikan kenangan.

 Solat bersama dan berdoa bersama.

Kejutkan dia dengan puisi atau nota cinta.

Bukakan pintu untuknya. Tawarkan diri untuk membawa barangan yang dibawanya. Tawarkan untuk bawakan barangan yang berat. Jika hendak berjalan, letak dan barangan yang hendak dibawa di kereta.


Bila dia memasak, pujilah masakannya.


 Berbincanglah dengan cara yang menunjukkan kepadanya bahawa anda mahu dia dapat apa yang dia kehendaki dan anda juga mahu apa yang anda kehendaki. Ambil berat, tapi jangan berat sebelah.


 Bila anda berjauhan darinya, beritahu padanya bahawa anda rindu padanya.

Psst:para suami,sila alert dengan iols highlight tu yer.So make sure after this uols ubah la sikit2 yang mana patut kans.!

Saturday, November 24, 2012

Bercinta time.


Semalam iols and mr.darl pergi ke Alamanda tengok cite nie uols.Punyalah ramai umat manusia dari mana pown iols tak tahulah tapi selmatlah iols dah book and selfprint ticket kalau tak mau lenguh urat2 kaki iols taw.Mana tkanya cerita nie kan menjadi kegilaan okay.Memasing beria nak tengok Vampire yang hensem2 and meletops gitew.Kalau vampire cenggini iols rela kena gigit taw.(matik la perasans!)Kalau uols berkesempatan p la tengok vampire2 dan serigala berbadan sasa gitew.
(meow sedang ,mengesel ala2 kucing parsi dekat laki)Iols rasa nak married dengan vampire pulak mana taknya anak adalah menggila comel.(Rasa nak tarik rambut sampai kepala berdarah.sangat meratapi)Seriously,yang paling syok bila semua vampire and serigala berkumpul untuk menyelamatkan anak vampire+human nie.Bersatu sangat.Perempuan2 di dalam panggung meratapi sangat apabila si serigala membuka baju.(rasa nak menghoyan okay)Tapi cecepat pegang laki iols takut iols hanyut ke tempat lain kans.(selamatlah iols tengah bendera merah kalau tak siap ko mr.darl.Gelak syaito0n disitu)Papepown pergilah tengok movie nie sebelum terlambat nanti uols menyesal.Kalau uols tak faham cerita nie baik uols tengok yang before2 this dulu.Confirm uols pasti rela kalau2 vampire cenggini wujud.

Thursday, November 22, 2012

Penutup Bicara.



Sebelum iols start story mory kat sini,nie iols uploadkan gambar generasi kuning weols yer.Ini je uncle and aunt iols yang follow koz yang lain ado yang baru lepas masuk hospital dan ado jugak pergi ke Johor Bharu menyelesaikan tugas.Walaupun hanya tinggal berapa kerat jerk nie tapi misi weols adalah berjaya untuk menyatukan balik generasi kuning nie.

 Nie pak long and mak dak iols.Time nie pertandinga kupas nenas paling cantik tapi semua gigih memotong macam nak makan dekat rumah.Mak dak iols lagi rileks dah potong terus ngap dekat mulut.Itulah penyudahnya seni di dalam perut namanya orang yang tertentu je boley buat.
 Ini group ayah iols,mak induk and mak tam.Gigih mak tam iols kupas nenas dengan mulut2 dia sekali penuh gaya.Serius lawak siap ckp lagi mak tam kalo buat kerja kampung boley la,kalau nak ukir2 nie ke tengah laut jawabnya.Tapi gigih menyiapkan jugak siap passing2 lagi untuk siapkan nenas nie.Jangan tanya kenapalah kalau iols tak pandai kupas nenas cantik2 koz mak cik2 iols pown nan ado.(ampunkan iols makcik2 ku sayang)
 Pak dak iols maintain buat sampai penyudah yo.Diam2 ubi berisi nie.Nampak seni dia disitu,jangan nak hairanlah kalo anak2 dia semua career arah ke art jugak.Kalau uols nak tempah baju ala2 yang cantik boleylah hantar kat mak dak iols.Cakap je design nak camne pasti siap punye.Cantik okay jahitan dia.
(pak dak pandai tak saya buat marketing,mak dak silah buat baju free untuk saya boley...keji disitu).
Iols suka tengok gambar nie.Setelah beberapa tahun lamanya,akhirnya dapat tengok mereka2 tersenyum bersama untuk mengambil gambar.Mana taknya sebelum nie penuh dengan dugaan koz masing2 adalah keras kepala termasuk my ayah okay.
(keji kutuk bapak sendiri)Weols as generasi berbaju PINK sangat double happy bila diaorang dapat bersama-sama cenggini tanpa anda pertelingkahan dan suara-suara tinggi antara satu sama lain.Harapan generasi PINK agar ikatan ini sampai ke jannah.Lupakan hal dedulu dan pegang erat antara satu sama lain untuk kebaikan bersama.


Inilah muka-muka generasi PINK yang menjayakan event tersebut.Hanya berpandukan dengan mukabuku weols decide untuk mengumpulkan semula generasi ini untuk membaik pulihkan hubugan yang keruh dibadai ombak sebelum nie okay.Tapi weols memang enjoylah.Mr darl pernah tanya dengan iols "before this sebelum weols kawen mr.darl follow balik kampung pastu dia cakap yang generasi PINK sangat best and happening koz masalah generasi KUNING tak pernah weols campur adukkan."Kalau genarasi KUNING bertekak dekat atas weols yang kat bawah boley bergelak tampar lagi dibawah.Masalah bapak and mak2 bertekak tapi weols as sibling tetap bersatu okay.Kira memasing tak amik port la hal2 generasi KUNING.Tapi syukur setelah sekian lama masalah nie akhirnya weols boleh kunjung mengunjungi ke rumah uncle and aunty tanpa rasa serba salahkans.Tepuk kasih sayang kat uols.

Semoga event nie mampu buat semua generasi tersenyum antara satu sama lain.Biarlah mereka yang generasi HIJAU masih kenal uncle and aunt mereka walaupun memasing tak sedar diri tetap nak dipanggil dengan gelaran CIK(terutama iols lakans)Tapi kalau uols perasaan yang over melompat adalah mr.darl okay.
(gila xsedar diri org tua itu,happy sangat gamaknya tu yg beria nak amik gambar)Semoga 6bulan dari sekarang akan ada event untuk family GENERASI.Weols tak sabar nak berkumpul ha.Nak pecah perut bersama.Pasni boley lah ada sukan laga perut maklumlah memasing perut adalah sebesar BUMI.hahahahhaha.




Hari yang bernombor 2.

Katanya hanya 2hari 1malam sajork family day kans,so berjumpalah kita untuk hari keduanya dengan warna2 ceria serta semangat ala2 kesukanan kans.Pepagi lagi our event dah kejut and calling iols bertalu2 makanya tak dapatlah iols nak panaskan badan dengan mr.darl.Habis planning iols nak kekuda taw.hahahha.
(mati la kalo uncle and aunty2 baca nie)So dengan tak mandi iols turun dengan berwajah bersih lagi suci.(maaf takde penaja disitu)

Maka tu marilah kita sehati berpoco bersama-sama.Knapenya iols di atas koz kena denda okay.Benci taw,tawlah iols retis disuruh iols kat atas stage.Uols boley lihat bermacam-macam gaya yang hebat time nie okay.Sedialah amik tisu meratapi kehodohan picture memasing.Gamabar iols cantik sajork tapi dipenuhi lelemak manjers!(muntah pukau disitu) 

Macam-macam aksi kepit yang ado,pilih je la ayam jantan ke ayam betina.hahahah.

Nie kaum2 ibu yang gigih berpoco-poco.kat situ je la poco-poco kans kat rumah nan ado.Step semua adalah kelaut ye.Lain macam step poco-poco keturunan iols nie.
Gelek jangan tak gelek ye.Ikut trainer  uols yang sememangya kelakar tak ingat tu kans.Tengok mimik muka pown dah nak pecah perut melihatnya inikan gaya2 kuak lentang uols.Yang bawah gigih tiru gaya yang kat atas uols.Tapi uols tak rasa malulah koz memasing adalah family sendiri harus lagi menggilakans.

(style la kowank koz memang sporting habis time nie)

Habis poco-poco weols bekpes pastu ada aktiviti dipantai.Nie paling seronoklah koz macam-macam gelagat yang uols boley tengok.Jangan sampai pecah perut dah la.Ke kalau uols tak tahan jugak silalah check in dekat Tanjung Rambutan.(lariks)

Sebelum kita tengok gambar yang ala2 18sx dan ala2 pecah perut marilah uols doakan weols next year bergambar bertiga cenggini ye.Ini budak susah nak dekat iols okay tapi kalini dok diam sajork.Misi adalah berjaya okay.Mungkin hantu raya iols dah lari masuk badan orang lain kowt.hahahaha,kejam tak iols.Uols dah doakan untuk iols ke belum koz iols nak tunjuk gambar dah nie.Sila baca dengan ikhlas walaupun dalam keadaan terpaksa ye.(ampunkan iols ye uols,iols over disitu)
 Hambik kau,gambar dah terabur so kalau tak faham baik uols fahamkan jugak koz iols malas nak cerita banyak okay.Kalau uols perasaan yang berlari bawa anak tu adalah angah iols okay.Motif dia bawa anak berlari sekali adalah anak taknak dengan orang makanya berlarilah ko PUTIH dalam game2 selepas ini.Hadiah baba kau bolot sorang la.
 Nie mamat suka spoilkan group weols.Kalau tak dah menang okay game pertama nie.Kononnya siap sound anak2 jgn malukan dia kalau kalah paksa anak dia naik bas.So dia paksa anak2 suruh menang last2 kali bapak yang buat hal.Acano,balik naik bas ye abg kyoi.
 Ala tisya tichot,ko main pown nak control2 selamat ko menang ye isya.Kalau tak menang malu cik su.Mana nak letak muka.Hahahahah,kejam je iolskans.
 Nie game ke-2,cari gula dalam tepung.Muka xyah cakaplah semua ala2 badut uols.Masing-masing gelak bila tengok muka orang lain.Tak sedar la tu muka masing2 lebih kurang tepungnya.

Dah macam pumping je abg medan taw la dulu asoka kans.So jadilah asoka pencen sekarang nie tu terbawa2 :D
 Dik Zu buat apa nie,ke dik zu lapar sangat nie.Nampak tepung macam chicken chop ker.Kemain lagi ko takup muka kat pinggan.Adik zu nie rapat jugak time kecik dengan iols.Kalau iols rambut panjang dia pun nak panjang,kalau iols nak potong pendek dia nak pendek jugak.Banyak memori iols dengan dia.Tunggu ye gambar time kecik kak comel korek masuk kat belog nanti.Nanti dah masuk jangan shy2 cat pulak.Gambar aksi-aksi 18sx akan diupload sebentar lagi silalah cover gelak bagi tune paling slow.Takut pulak tetiba ambulans datang kat opis mahu uols merasa dok Tanjung Rambutans.

 Iols punye gambar over okay.Bawak 3 belon tapi kenapa gambar iols nampak iols lompat bersama 5 biji belon disitu.Uols kejam okay.Yang dok tepi semua dah gelak besar tapi iols tetap maintain melompat.Walaupun hodohs tapi weols menang okay.Wifey siapalah nie.Sila sedar diri.Lompat belon 5x tanda gembira.hahahhaha.
(adik-adik yang baru sunat sila jangan tengok)
 Nie orang asal melompat belon keluar ke belakang.Makanya adalah tukang kutip belon dibelakang.hahahha.
 Kak ana nie terpengaruh angry birds kot koz melompat ala2 angry birds cuma tak de soundtrack sajork kalau tak memang terbaik okay.
 Nie kanak-kanak riang yang lupakan anak-anak ditepi.hahahhaha.


Tengok gambar nie je dah pecah perut.Kalau ada video mahu tanggal gusi iols.Tapi serius semua sporting habis termasuk iols okay.Next entry kita cerita la sikit-sikit untuk generasi ke 3 pulak ye.Sebab iols rasa ini entry yang terpanjang makanya iols nak tutup dengan gelak ketawa.



Tuesday, November 20, 2012

Doa yang diharap.

Sedih susah nak diungkap tapi iols cuba untuk tersenyum riang.
Setiap kali kemunculannya iols menjadi trauma.
Ya,kesakitan itu membuat iols menjerit.
Kesakitan itu jugak membuat mr.darl melayan penuh kesabaran.

Ya allah,kau permudahkan segala urusan kami,
Kau berikan aku kekuatan serta kesabaran yang tinggi,
Agar aku mengerti apa itu kehidupan,
Agar aku merasa nikmat yang kutunggu,
Supaya ada senyuman disebalik sebuah keputusan.

Doakan yang terbaik untuk iols,
supaya iols mampu tersenyum menghadapi masalah yang mendatang,
Memberi iols seribu kebahagiaan di dalam perhubungan,
Jangan buat iols menunggu kesekian kalinya.

Wahai cemburu,kau pergilah jauh dariku,
Agar aku dapat nikmati hari yang mendatang dengan sang suria,
Supaya masa itu akan tiba tanpa ada soalan yang pelik lagi,
Agar mereka juga gembira berkongsi kasih.

Doaku agar rezeki itu hadir,
Agar aku nikmati segala kebesaranmu,Ya allah,
Cuma aku perlu menuggu dengan sebuah pengorbanan.
Itu bezanya kehidapan kau dan aku wahai kawan.

Permulaan.

Sebenar iols tak tahu nak cerita dari mana koz dalam keadaa sengugut yang amat nie kans!Tapi kalau tak update iols nak buat apa,nak siapkan kerja atas meja yang berlambak nie haruslah tak emosi tak memberangsangkan.Nanti semua kelaut.(ops,maaf kelangit)
 Makanya bermula sesi briefing untuk ahli2 family iols.Ops,besarnya perut iols ketara membuncitnya.Pitams siap tarik2 rambut lagi!So bahagian hadapan adalah generasi ke 3 kira anak buah iols xkan cucu pulakkan.Nie pown jenuh jerit dengan berwisel segala bagai koz diaorang ngah buat BBQ malam tu.Maaflah gambar BBQ tak amik takut uols mengeliur yang paling best weols siap makan buah-buahan tempatan lagi.Uols ada family day cenggini????


Amik kau dah start duduk bersila ingat atas simen ko.Iols tetap maintain pandang camerakan.Terasa artis sekejap.Time nie nak buat ice breaking for starting game.Buat ice breaking terus teringat time belajar dulu.Giler merindui okay tapi kali ini lagi seronok koz buat dengan familykan.Macam-macam gayalah malam tu kalau uols boley tengok,tunggu diaowg upload video baru iols upload okay.
 Kebetulan malam tu ada firework okay so boleylah weols nikmatinya time2 cengginikan.Syukur dekat malaysia kita disajikan bunga api tapi di GAZA disajikan letupan berapi.Semoga ISRAEL digulingkan dengan kejam.ALLAHUAKHBAR3x.So jom kita layan gambar waktu malam di GLORY BEACH RESORT




Tadi kata xde gambar BBQ tapi nie tetiba ada.Lawak tak???Maafkan iols ye godek2 album  last2 terselit satu.Makanya uols hadap lah ye.So gambar ada;h sekejap terang dan sekejap adalah malap makanya kalau tak nampak dah dekat lah uols nak masuk kubur tu.Ampunkan iols.


Berfamily lah kiter :)


Last week tercipta sejarah FAMILY DAY HZBGC di Port Dickson.Rasa macam sekejap je berkumpul tapi amat bermakna sangat uols.Mana taknye kumpul saudara mara dalam 1 masa bukan senang ye walaupun hanya 60% sahaja yang join lagi 40% ada perkara yan tak dapat dielakkan.My family Kajang and Puchong gerak dalam pukul 10.30am cenggitu tapi iols dan mr.darl lambat sikit koz mr.darl pergi service keretanya.Makanya iols sampai dalam pukul 4.00pm kira okay la koz memasing dapat kunci apartment dalam pukul 3.00pm.


(weols stay kat sini ye uols)

Sampai sana hujan baru reda uols,so boleylah buat aktiviti petang sikit.hahahaha.Iols stay dengan family iols ada 3 bilik.Okay la not bad jugak Glory Brach Resort nie.Time weols park kereta tengok our generasi masing2 dah pakai bajukan.Iols pown terhegeh2 la naik ke atas.


So bila dah tukar baju memasing weols main bola pantai.Nie juz dok melepak je la.Iols confirmlah jadi pemerhati ye.Sebelum main2,weols ada ambil gambar setiap generasi dahulu.Gambar2 untuk menjadi kenangan kans.Tapi iols takut time nie maklumlah koz before this macam2 masalah yang terjadi dekat generasi 1 tapi alhamdullilah dipermudahkan.

Next entry iols akan cerita pasal our generasilah.Maklumlah keje berlambak hujung2 tahun nie.Nie pown gigih ambil masa nak update.Takut pulak uols terjah blog iols yang berhabuk nie kans.ok bubye.(walaupun)



Friday, November 16, 2012

Family Day's

Sudah tiba masa untuk berseronok dengan family besar iols kat Port Dickson.Doakan majlis weols dipermudahkan olehNYA.Dah lama tak together-gather dengan family besar iols so confirm banyak story nanti nie.Tapi hanya 60% keluarga yang hadir koz yang lain ada yang bersalin,pergi kenduri kahwin dan sebgainya.
(nampak dah xde idea nak tulis)
So jangan ganggu iols untuk 2hari nie.sekian.

Saturday, November 10, 2012

Pemberian dariNya.

Dulu mr.darl tak suka iols bela kucing koz mr.darl rimas bau2 kucing nie.Lagipun iols penakut sikit dengan kucing2 nie.Fyi,iols pernah bela kucing time kecik dulu tapi ada seekor kucing nie cakar samapi tinggalkan kesan kat kaki terus trauma okay.Dari tu iols memang nampak kucing takut sikit.Tapi semenjak iols dok rumah baru nie,memang kucing nie jenis duduk and makan situ.So gigihlah iols tasbih kat telinga mr.darl nak bela kucing tukan.Maklumlah mr.darl iols tak menentu balik kerja so iols akan kesunyian okay.Tepu dah pandang kiri kanan dinding tapi dinding sebelah rumah in laws iols.Seronok okay.
(letak tangan kedada,keji dapat menantu hantu cengginikan)


(perkenalkan org ke-3 dalam rumah weols...lofa ^_^)

Nama dia lofa buka sebab iols minat neelopah okay tapi bila pandang face dia sejuk sangat pastu colour bulu yang white2 tu terus nak letak nama kucing yang comel dan indah
(muntah kucing disitu).Lofa sangat behave okay,iols tak tahulah lofa ada tuan or tidak tapi yang pasti dia kan stay je kat rumah iols.Makan tidor semua situ makanya iols jadi adopt mummies kat lofa niekan.Kalau iols balik dan keadaan rumah adalah gelap.
(iols suka lepak rumah my sis okay) lofa akan teman iols sampai ke dapur okay.Selagi tak switch on lamp selagi tulah dia stay behind iols.(sangat memahami yang mummies dia penakut).Dah switch on lamp semua,lofa akan stay dekat pintu,seperti gambar di atas okay sambil tunggu mr.darl.(kadang2 lofa tido dulu)So mr.darl balik jerk mula mengendeng2 okay.
(Takhta iols jatuh no 2 selepas lofa okay,pitam jeles)

Selain lofa ada lagi seekor cat datang rumah makan makanan lofa tapi weols kurang sikit ngan "gemuk" koz nakal dia melampau.Suka masuk rumah tak tentu hala pastu sibuk cakar sana sini.That why lofa suka duduk kat pintu if "gemuk"masuk lofa akan mendengus okay.Lagipun "gemuk"tu suka perabih makanan lofa,gamaknye lofa stress dok makan tido kat luar.(nanty mummies beli sangkar ye)

Papepown our daily life sangat happy setelah lofa ada kat rumah weols.Kalau kuar jengjalan sibuk nak balik awal takut lofa lapar.Aritu iols mandikan lofa meraung dia.
(nak wangi tak,so redha je la selamat iols tak kena cakar)
Balik koeje penat2 main dengan lofa terus rasa happy bagai.Weols terharu dengan pemberian dariNYA.Terima kasih hadiahkan lofa untuk kami.


psst:if ada kucing datang rumah uols bagilah makanan untuk mereka.Rezeki yang diberi haruslah dikongsi bersamakan.


Suami Isteri.

Post lately dah macam mak jemah tepi longkang gamaknye.Maklum lah iols asyik la cerita pasal mr.darlkan.But today iols nak cerita hal suami isteri.Sesiapa yang bawah umur sila tutup telinga tapi boley baca dalam hati secara senyap tapi sepantas kilat.
(motif nak bagi arahan)
Arini iols akan merepek cerita berkenaan tanggungjawab suami dan isteri okay bukan boyfriend and girlfriend tapi is future tu boley praktik dari awal la yea dari awal.

1. Jaga hati mentua.

Isteri:
Selalunya suami if balik rumah mak dia,so makanya in law untuk uols so xyah la uols  nak berat bontot sampai para husby nie dok buntang2 mata kat uols untuk ke dapur.Nie tak uols dah la jarang2 balik sampai je rumah in law confirm2 la uols terus bersilang punggung dekat meja makan yang paling tak best adalah bila uols makan2 cepat2 semata-mata taknak basuh pinggan.Motif uols buat cenggini kenapa.Dasar pemalas sangat okay.

Suami:
Bila dah balik rumah in laws uols takyah la nak buat perangai sombong bodoh or lawan siapa paling hebat dalam life.Teruatama sekali bila biras semua balik berkumpul.Time nie la nak tanya khabar semua bagai nie tak dok perati dari atas ke bawah life biras2 yang lain.Pastu kalo biras2 lagi hebat dari dia mulalah nak adakan cerita walaupun poket dipenuhi hutang okay.

2. Duit bulanan.

Isteri:
Iols nak remind dekat uols wahai para wifey.Dahlah uols amik anak dia so confirm2 lah in laws uols dah rasa tergugat disitu.So if husby uols hulur duit dekat family dia terutama in laws and adik perempuan dia uols tak yah lah susah nak buntang2 mata kat para husby okay.Dah memang tanggungjawab para husby okay pikul tanggungjawab sampai mati.Lainlah wifey2 kan.One more thing,uols tak berhak suruh para husby bagi duit dekat family uols melainkan para husby dengan ikhlas hati nak bagi.Last but not least,kalau husby uols lupa akan tanggungjawab tersebut ingatkan dia,atleast dapat pahala jugakkan.sekian.

Suami:
Dah bagi duit kat family uols jangan pulak cut duit bulan wifey that why la mata para wifey sibuk dok 
buntang2kan.Jangan tantya la kenapa.Tak pown uols minta duit wifey bagi duit kat family uols,itu bukan takat buntang sajork terus angin pasang ribut taufan segala bagai sampai.

3. Suprise

Isteri:
Uols kan dah taw yang laki nie ada penyakit peluapa sikit so uols tak yah la nak teruja lebey takut nanti menangis airmata darah pulak.One more thing kalau uols tak buat suprise kat uols tak salahkan uols buat suprise tok mr.husby.Belikan boxer letak dalam box.Confirm mr.husby teruja.Bukan takat teruja okay uols pown dapat "penagan" hebat hasil teujanya mr.husby xbest ke gitew.ops!

Suami:
Bila tiba anniversary or pape sajork kalau uols tak de duit ke apa atau tak tahu nak buat suprise camne.Nie iols nak bagi idea sikit,uols p la parkson or mana2 supermarket terdekat belilah dress nigh tok wifey coonfirm setahun dia punye senyum.Tak yah mahal pown murah2 pown okay.Janji uols ingatkan.


So dalam kehidupan suami isteri nie,weols haruslah saling lengkap melengkapi bukan bermusuhan ye uols.Ini tak mr.husby tak macam husby orang lain mulalah nak banding2kan pastu siap pakej merungut bagai.Kalau dulu sibuk or terhegeh2 nak kawen atau lebih tepat lagi gatal bijik dan konet,dah kawen mula nak ungkit semuanya.Hello,nak sedap2 sama2 takkan tak boley tolak ansur kan.Macam uols bersama jugak "in and out" kalau tak haruslah tak rasa nikmatkan.

Thursday, November 8, 2012

I will be with you.

(kredit to mr.google)
Hamboi kemain lagikan pepagi nie speaking mat sallehkan.Disebabkan pagi besok mr.darl xde maka iols kena update romantik2 bagi mr.darl xkeruan kat kursus tu.
(niat jahat disitu,sila gelak syaiton)
Mr.darl pergi kursus 3hari dekat Perak so iols boleh berjimba sakan dengan memegang status isteri org ye.Iols dan mr.darl akan berjumpa semula on monday.First time okay,iols ditinggalkan.(nages pretend sat)

Dalam hati sangat seronok okay,boley kuar tanpa rasa serba salah.Iols suka berjimba dengan kengkawan nie tapi dah married nie getting slow sikit tapi tetap maintain la kuar sebulan 3kalikan dengan kengkawan takkan lah nak menatap mr.darl 24/7 kans.Berbalik pada cerita "serba salah" koz kalau keluar time mr.darl ada kat rumah iols kena fikir mr.darl dah makan ke,kalau msage bunyi terus fikir mr.darl suruh balikkah.
(mithali sangat,letak tangan ke dada).

Walau usia perkahwinan weols belum masuk setahun tapi banyak yang iols pelajari.kalu dulu boley kuar masuk rumah suka ati now,kena minta izin mr.darl dulu.Kalau dulu lapar tahan je perut sambil tertido tapi sekarang kena masak untuk mr.darl koz mr.darl ada gastrik so no excuse okay bab masak memasak.Mr.darl pencinta makanan rumah so wajiblah iols masak.
(Kalau sesekali tapau dari rumah my akak tak dikira ye.)

Papepown kehidupan bujang and married nie banyak yang pro dan kontra tapi yang perlu bijak mengawal adalah diri kita sendiri.Takkan lah laki nak kuar lepak dengan kawan2 dia kat mamak tak boley kowt.Giler ko xde life.Muak okay menatap muka masam mencuka dekat rumah 24/7 tak menjana minda langsung.Ada masa pasangan perlu lepak dengan kengkawan buat aktiviti yang mereka minat tanpa ada sekatan pasangan barulah life colourful.

Sebagai isteri,uols perlu tahu apa tanggungjawab kita.Kalau uols nak pasangan uols bertanggungjawab uols pun perlu jalankan tanggungjawab kepada pasangan dengan hati ikhlas.Sesekali masak lauk yang best2 untuk pasagan membuat pasangan menyayangi kita tanpa ragu.Sambil masak tu cuba uols selawat bagi pasangan lembut hati semuakan.Confirm pasangan akan gila dengan "air tangan" seorang isteri.Kalau uols tak pandai masak uols goreng telur dadar pown okay,janji air tangan.Nak pikat suami perlu ikat perut dia dulu uols.Kalau suami dah kenyang,uols minta lah apa confirm dapat.(itu tips,sila praktikkan)

Sebagai penutup,sambutlah suami dengan senyuman.Untuk para suami,bagilah salam sebelum masuk rumah.Kalau salam anda disambut baru masuk koz syaitan akan meragukan pasangan anda.Kalau dah bagi salam lari lintang pukang lah syaitan tu.Tak sempat nak bisik keburukan pasangan.So takde lah kita bertekak sesama sendirikan.Semoga hubungan uols and iols sampai ke akhir hayat and jannah.amin.

Wednesday, November 7, 2012

Permainan tradisional itu apa.

Semalam iols lepak kat rumah my akak koz dia nak masak ikan baung gulai campur mangga so makanya haruslah iols terjahkan.Meman ramailah rumah my akak koz cuti nak bermula my niece semua kumpul kat situlah.Dalam tunggu masak2 tu sibuk tengok my niece dok ralit duduk setempat.Sekali p jengah rupanya masing-masing sibuk main IPAD masing2.

Budak sekarang semua giler benda niekan.Cuba ajak main permainan tradisional confirm xtaw okay.Terbukti ye koz last year school holiday iols ajar main "galah panjang" punya iols terang sorang pown tak paham.
(berpeluh ketiak atas bawah iols nak terang pastu jawapan xtahu.pitam)

Tengok gambar pown uols boley agakkan yang kecik tu langsung xboley bla jugak,melawan ye koz dia xde.Siap pukul2 kakak dia lagi.Taw-taw kakak dia menjerit jerk.

Kalau dulu main masak2,galah panjang,batu seremban semuakan,Sekarang nie semua permainan di hujung jari.Langsung tak berpeluh okay.Kalau tak percaya uols balik kampung sempena deepaveli try check niece uols pegang apa kat tangan.Paling busuk smart handphone.Kau ado???

Orang ketiga dirumah sendiri.

Semenjak iols move rumah,iols ada teman kalau mr.darl balik lambat.Tak macam dedulu dah.Happy sangat rasa nak menjerit je bagitaw 1 dunia uols.kalau balik je dari kerja "lofa" sibuk tunggu depan rumah.
Bila iols masuk rumah "lofa"akan temankan iols sampai ke dapur untuk bukak lampu semua.

Kalau dulu iols bukan jenis responsibility,now iols and mr.darl dah ada tanggungjawab yang besar okay.
Shuke sampai ke telinga.First time,mandikan "lofa" tangan mengigil okay.Tenangkan "lofa" barulah boley mandikan.Barulah wangi nak kiss pown happy.

Mr.darl.balik2 akan cari "lofa" dulu.Usap2 and belai baru dia mandi.Dah makan semua bagai main balik dengan "lofa".Comel sungguh berdua nie.(jeles disitu)
Lofa kalau mr.darl panggil cepat je dia menggeletis uols.Pitam empat puluh empat hari.
Okay,semalam mr.darl dah pesan jangan lupa beli makanan "lofa" nanti sian kat dia.Siapa "lofa" yang sebenarnya,ianya anugerah allah untuk weols :)


Monday, November 5, 2012

Arrogant itu akukah.


Ramai yang cakap muka iols nie sombonk.That why lah ramai takut nak tegur.Kalau dah bertegur sapa barulah taw iols nie otak gila2 semua.So xyah la uols takut nak tegur iols,memang face iols cenggini susah nak ubah urat dah berselirat nie.
(tu tak kelakar okay)

My face nie susah nak senyum sikit tapi kalau gelak over taw.Confirm tak ingat dunia.Kalau uols tanya org2 kesayangans confirm bagitaw yang iols nie perangai tak semenggah.Yes,tak semenggah tu adik beradik dengan tak senonoh koz word nie iols selalu guna in the house.

Entah la iols pown tak tahu la nape ramai sangat cakap iols nie sombongkan.Iols rasa nak pitam bila asyik benda yang sama je iols dengar.Ke memang iols sombonk yerk.Sat iols p buat kajian berapa ramai yang cakap iols sombonk.Kalau lebeh dari 50 orang comment confirm iols kena ubah face pasnie.
(kalau pakai botok lagi xboley koz muka ketat.ops)

Sunday, November 4, 2012

Musim Hujan Musim kahwin.

  Last week my housemate cum my criminal crime partner getting married dekat Durian Tunggal Kepala Batas.Malangnya,iols kena cancel booking hotel koz mr.darl xsihat.Dalam condition yang xsebegitu mmberangsangkan buat iols decide tak pergi kemajlis tersebut.Anyway,congrate both of u,don't forget take care each other babe.Seriously,iols terkilan xdapat attend on u big wedding because iols and ijam promise nak pergi wedding masing2.


 Iols and ijam banyak luahan perasaan sama2.Yup,antara 7 people in the house include me dia yang paling close sangat.Kalau ijam dah start pintal2 rambut tu petanda dia boring,so weols akan decide p jenjalan amik fresh air kat luar.Paling busuk pown pergi kedai sebelah blok apartment weols.Ijam nie namapak je kurus tapi kuat selera besar.Kalau hujan confirm bangun tidur dia akan cakap lapar.Comel jerk.

To jarir jaga ijam leklok taw.Namo marah2 dia,nanti if iols and mr.darl senang2 nanti iols p rumah uols ye.Tapi xboleylah awal2 nanti iols disturb uols.Tapi serously ijam,hang sangat cantik in u wedding dress.So tinggal kakak iols yang si jujut jerk.Nanti hang kawen jgn lp jemput ye jujut.Iols nak mkn nasi minyak banyak2 time kau nanti.

To ijam,jadi isteri yang solehah yang mendengar kata suami ye.Jangan lupa masak untuk jarir kasi dia besar lagi.Semoga perkahwinan ini memberi seribu kebahagiaan kepada uols berdua.Hug and kiss tok kau jam walaupun jauh tapi kau sentiasa kat hati aku.Jangan lupa peristiwa kita layan bee hun sup dgn cucuq jam!!

Friday, November 2, 2012

Sampai kesitu!

Mr.darl mengadu kat iols yang dia sakit dada dah 3hari but today nampak sangat ketaranya.
Mr.darl xlarat nak bangun,kalau bangun dari baring confirm adjust badan sikit2 baru okay.
Iols risau la ajak p klinik berdekatan xnak huish,iols kalau jadi doktor lain boley lah.(over sisitu)

So bila duduk sorang2 nie berfikir janganlah ambil nyawa mr.darl lagi.
Yes,iols memikir kematian.(tiba-tiba rasa sebak)
Kalau diberi pilihan biarlah iols yang pergi koz iols tak tahu camne nak hidup tanpa kasih sayang mr.darl.

Selama nie apa yang berlaku dalam life iols mr.darl lah bagi kata2 semangat.
If dia xde kuatkah iols hadapi kenyataan tersebut.
Bukan tak percaya dengan takdir tapi perasaan takut kehilangan tu masih ada.

Walaupun hampir 2 year pemergian arwah my mom kesedihan tu ada.
Memanglah tak elok meratapi pemergian orang tersayang tapi iols kalah dengan perasaan.
Biarla org cerita pasal arwah my mom,iols nampak kental seperti besi diluar tapi jiwa iols merintih!

Thay why iols minta sangat kalau boleh biarlah iols pergi sebelum orang2 yang iols sayang.
Iols tahu mereka akan kuat bila iols xde tapi kalau sebaliknya iolslah orang yang boleh gila separuh.
(adake penyakit nie)

Berbalik semuala dengan cerita mr.darl,rasanya dah lama mr.darl xsakit dada dah.
Nak ditegah hisap rokok tak sampai hati paling kuat pown iols dicop queen controlkan.
Nak buat camne lagi yerk.
Any ideas???

Takpelah if mr.darl xsmoke iols yang pitams,kang asyiklah mr.darl melekat acanor nak buat kejekan.
Elok org breastfeed baby iols pulak breastfeed "BABY" hahahaha.

Thursday, November 1, 2012

Kahwin susah ke senang.

Uols baca post jangan menggila fikir benda kotor ye.
(ke iols  sajork yg fikir cenggitu)
Maklumlah musim hujan je sekarang niekan.
Harus p terkam husby and wifey memalam kan.
(xyah tunggu malam siang pown okay)

Sebenar malam tadi,iols keluar dengan mr.darl p tesco kajang sajork.
Tengah on the way nie weols borak2 kosong
(bukan nyanyi lagu kosong najwa latif 2 yo)
Maklumlah dari iols berkawan sampai la iols getting married ngan mr.darl iols xpernah pown 
tanya specific salary dia okay.
(walaupun dasar mata duitan ye uols)

So camne ntah boley bukak cite salary nie,terus mr.darl cite pung pan pung pang salary dia banyak mana.
(uols xyah tahu lah,duit laki iols bukan laki uols)
Pastu iols tanya lah dekat mr.darl "bie married ngan bb rasa susah ke senang?"
Pastu mr.darl cakap "married dengan iols rezeki murah,semua kerja dipermudahkan."
Rasa badan nie kembang kuncup macam belon okay
(walaupun dasar memang kembang xkuncup)

Mr.darl ceritalah yg life dia semenjak kawen berbeza dengan life dia lepas kawen.
Allah senangkan perjalanan hidup kami.
Mungkin sebelum nie weols dapat harungi banyak dugaan makanya weols dibagi kesenangan lepas kawen.
So kalau uols yang couple tu sibuk kata bila rezeki uols bawak2lah bersabar.
I.allah rezeki itu ada cuma uols perlu usaha dengan lebih gigih jugak.